Luchtafweer Wijdewormer

Gepubliceerd op 2 september 2021 om 14:40

 

Het is 1943 als de Duitse bezetters besluiten een luchtafweergeschut te positioneren aan de Noorderweg in Wijde Wormer, uiteraard één van de vele.

Eric belde op, ik zou graag eens op onderzoek op deze plek of er nog sporen achter zijn gebleven maar het ligt aan een onverhard pad achterin het land en ik weet niet wie de eigenaar is. Per mail stuurde hij een locatie en wat informatie over de plek waar het gestaan zou moeten hebben.

Op internet leverde speurwerk meer informatie op en het enthousiasme werd daarmee ook groter. Gezien de locatie aan de voet van de ringvaartdijk lag heb ik een contact in mijn netwerk aangeboord en al snel kregen wij toestemming van de gebiedsbeheerder. De onverharde weg daar naar toe werd echter verpacht aan loonbedrijf Wen de Jong, ook van hem alle medewerking om daar naar toe te gaan maar er was wel een probleempje, het gras staat kniehoog melde Wen. We wisselde gegevens uit en ik zou een seintje krijgen wanneer het gemaaid was en dat was snel, binnen een week konden we aan de slag.

Na met Eric de afspraak te hebben gemaakt togen wij die dag met drone en detector naar de locatie. We hadden een mooie dag uitgekozen, lekker warm (heet) en geen zuchtje wind. Na een kilometer te hebben gelopen kwamen we op locatie, het gras lag er nog dus dat gaf wel wat verstoring in de detector. Na een eerste rondje te hebben gevlogen besloot mijn bovenkamer dat het mooi was geweest en eiste dat ik mijn pet, die nog in de auto lag moest gaan ophalen. De terugtocht naar de auto bleek zwaarder dan de heenweg kan ik je vertellen met die temperatuur. Omdat ik inmiddels wist hoe het pad eruit zag besloot ik met de auto weer terug te rijden naar de dijk tot grootte vreugde van Eric die toch onverwoestbaar rondzwaaide met zijn detector. Inmiddels had hij het eerste spoor gevonden wat er op duidde dat er wel degelijk Duitse activiteiten zijn geweest op deze locatie.

Inmiddels was er een vriendelijke trekkermeneer gearriveerd die het gras nog even ging schudden (beelden in een eerder geplaatst filmpje te zien). Ook hij wist van het bestaan van het afweergeschut op deze plek niets af ondanks zijn gepensioneerde leeftijd, al schuddend vervolgde hij zijn weg en wenste ons veel succes.

Na een aantal uurtjes te hebben vertoefd was de buit aan troep wat we uit de grond hebben gehaald groot, het betrof lood, ijzer, scherpe blikjesresten etc. alles hebben we meegenomen zodat het vee wat hier ook loopt geen letsel oploopt met grazen. De overige relikwieën heeft Eric zorgvuldig bewaard voor nader onderzoek.

Geniet weer van het filmpje en fijn als je een berichtje achterlaat.

Reactie plaatsen

Reacties

Desiree arissen
3 jaar geleden

Wat leuk om dit te zien.en weer wat wijzer geworden wat er vroeger was.succes

Maak jouw eigen website met JouwWeb