Jan Flens Oostzaan

Gepubliceerd op 20 juli 2021 om 11:00

Enige tijd geleden was in in gesprek met mijn moeder over de tweede wereldoorlog over de stunts die wijlen mijn opa Rijken Westerhof aan de hand had in oa. Purmerend. Tijdens de bezetting werd hij bij het passeren van de sluisbrug beschoten door de Duitsers omdat hij hun stopbevel negeerde, roofde aardappelen en voedselbonnen om zijn gezin (4 kinderen) te onderhouden etc.

Opa had was in het dagelijks leven sleepboot kapitein op een eigen sleepboot. De Duitsers wilde de boot confisqueren maar daar had hij geen oren naar, hij werd gearresteerd en uiteindelijk op transsport gezet naar vermoedelijk Duitsland. Onderweg zag hij uiteindelijk kans van de trein te springen en weer terug te keren naar huis. 

Op gegeven moment vertelde mijn moeder dat ook haar oom Jan Flens in de oorlog was afgevoerd. Een boomlange man met handen als kolenschoppen die altijd voor het recht op kwam, Jan gaf zich dan ook nooit gewonnen. Mijn moeder en haar ouders wisten dat hij was afgevoerd naar kamp Vught en daarna was er nooit iets meer van hem vernomen. Navraag na de oorlog leverde niets op en tot op de dag van vandaag weten we niets, de broers en zusters zijn inmiddels overleden maar vroegen zich altijd af wat er gebeurt was met Jan.

Voor mij aanleiding om te kijken of ik een spoor kon oppakken. Na diverse zoekopdrachten op Jan Flens Oostzaan kwam ik op veel hits, het leverde echter niet het gewenste resultaat op. De site van voormalig kamp Vught leverde al direct informatie op en direct wat er met hem was gebeurt. Jan Flens was op 9 februari 1943 op 38 jarige leeftijd in het kamp om het leven gekomen door algehele uitputting. Zie een klein verslag hiervan op de afbeelding.

Nu is alleen nog de vraag wat er met zijn stoffelijk overschot is gebeurt, begraven, gecremeerd..... Er staat voor mij nog een video item over kamp Vught op mijn lijstje, wellicht dat hierop nog een antwoord komt.

Reactie plaatsen

Reacties

Erwin Flens
2 jaar geleden

Ik heb een jaar of 15 ook onderzoek gedaan naar de neef van m’n opa. Over het begraven of cremeren weet ik niks. Ik heb wel iemand gehoord die zich de arrestatie van Jan Flens kon herinneren. Hij heeft me dat toen uitgebreid verteld. Het is een trieste geschiedenis

Maak jouw eigen website met JouwWeb